Što je to ekskluzivna kozmetika?

Klasična kozmetička industrija ulaže veliki trud (i novac) da nas uvjeri da je ekskluzivna kozmetika ona koja se za visoku cijenu kupuje u blistavim parfumerijama. Nemojte me krivo shvatiti, nisam ni ja imuna na potrošačke navike, volim si priuštiti i lijepe i kvalitetne stvari. Dugo vremena sam mislila da je kvaliteta kreme za lice određena njezinom cijenom i specijalnim tajnim  djelotvornim sastojcima. U to vrijeme sam imala problema sa kožom, a i nadolazeće vrijeme je počelo na njoj polako ostavljati trag.

Kako je moja koža suha, tražila sam po parfumerijama nešto masno, neko ulje normalne kvalitete, a nailazila sam na more hidratantnih pripravaka od kojih bi mi se koža perutala, stezala i dobijala lišajeve. Kreme i ulja sam kupovala, i napola iskorištene poklanjala dalje. U pravom trenutku mi je u ruke došla knjiga moje poznanice Mary Novosel “Prirodno lijepa”, nakon nje sam otkrila gdje se “pravi sastojci” nabavljaju i krenula u istraživanje i učenje.

Pojam ekskluzivnosti kreme, ulja ili bilo kojeg kozmetičkog pripravka dobija pravo značenje tek kada se u njemu nalaze zaista ekskluzivni sastojci, a to nisu kemijsku spojevi za “omekšavanje kontura” nego čista, mirisna i nerafinirana ulja i maslaci. Tek kad ih u njihovom najprirodnijem stanju pomirišite i namažete na kožu, shvatite koliko su krivi podaci na pakovanjima koja naglašavaju “dodatak ekstrakta nečega”. Zar nije ekskluzivnost nešto što se postiže najkvalitetnijim sastojcima?

Razmislite samo o cijeni : sigurno ste već tko zna koliko puta pročitali koji je udio samog pripravka u cijeni jedne “kreme s imenom”, koliko zapravo plaćate ambalažu, trgovinu, reklamu, kompletnu režiju oko tog malog paketića? Nije problem u njihovoj zaradi, nego u tome što vi taj proizvod stavljate na svoje lice, on ulazi u vaš krvotok i djeluje na vaš metabolizam. Kada otkrijete i krenete kupovati čiste sirove nerafinirane sastojke i čista kontrolirana eterična ulja, otkrijete da nisu baš jako jeftini, čak i kada zbrojite samo cijenu sastojaka. Zamislite da je ona prva “krema s imenom” bila napravljena od takvih sastojaka, nakon dodavanja jednako srazmjerne režije kolika bi bila njena konačna cijena? Penjala bi se do nebesa, uvjerljivo bi ponijela naziv najekskluzivnije kreme u svemiru.

Točno takva je i razlika između kozmetike napravljene sa standardnim, i kozmetike od prirodnih i čistih sastojaka. Ova druga možda nikada neće biti upakirana u tako dojmljiv celofan, ali joj je sadržaj mnogostruko bolji.

Istina je da kupujući bilo što osobno kupujemo i priču oko toga, dobra priča uostalom i je ono što prodaje proizvod.

Razmislite da li je ovo za vas dovoljno dobra priča  :

  • Ekskluzivna kozmetika je ona koja se samo za vas napravi i pripremi ručno, sa znanjem pažnjom i željom da vam se maknu postojeće neugode, da izgledate bolje i mlađe, da vam koža blista zdravljem i sitošću.
  • Ekskluzivna kozmetika je ona koja sadrži kombinaciju sastojaka smišljenu isključivo za vas, i svaki puta je dobijete malo drugačiju, tek toliko da se izbjegne navikavanje na njih.
  • Ekskluzivna kozmetika je kada znate točno čega u pripravku ima i zašto.
  • Ekskluzivna kozmetika je ona koja sadrži ne ekstrakte nego čisti sastojak u vrlo velikom postotku.
  • Ekskluzivna kozmetika je ona koju držite u frižideru, jer vaša koža voli svježe.
  • Ekskluzivna kozmetika je ona kod koje sastojci od kojih je napravljena sudjeluju u značajnom dijelu cijene koju za nju plaćate.
  • Ekskluzivna kozmetika je ona koju možete i sami pripraviti u svojoj kuhinji.
  • Ekskluzivna kozmetika je ona od koje nećete ostariti, koja neće uništiti unutrašnje slojeve vaše kože i koja neće tražiti da je koristite sve više i više
  • Ekskluzivna kozmetika je ona čiji će miris vaš partner zamijetiti (dokazano već puno puta, muškarci odlično reagiraju na prirodne mirise)

Pripravci od prirodnih sastojaka imaju još jednu karakteristiku po kojoj ih možete razlikovati od standardnih  : brzo se kvare. Sami sastojci pojedinačno mogu se relativno dugo čuvati, no kada se pomiješaju u pripravak djeluju jedan na drugoga i trajnost im se mijenja. Iz tog razloga prirodna kozmetika teško može opstati na policama trgovina, ona se mora čuvati na hladnom i mračnom mjestu, i potrošiti u prilično kratkom roku, od jednog do najviše šest mjeseci.

Uz sve gore navedene karakteristike, prirodna kozmetika je ipak pristupačna. U svakom mjestu posve sigurno ima osoba koje su se na odgovarajući način educirale i stekle zvanje aromaterapeuta , i svaka od njih je upoznata sa prirodnim sastojcima, njihovom upotrebom i načinom priprave. Kontaktirajte ih, zamolite savjet i dozvolite im da vam za vaše posve jedinstvene potrebe naprave posve osobne pripravke, i vaša koža će vam u kratkom roku odgovoriti zdravljem, prirodnom zategnutošću, čistoćom i svježinom koju nije prije poznavala.