Smilje zaustavlja vrijeme

smiljeSmilje je samonikla biljka mediteranskog podneblja, sigurno ste je već davno zapamtili po malim žutim cvjetićima i sivkastozelenim čupavim listićima. Ako posjećujete Dalmaciju samo u srcu sezone, nemate šanse upoznati smilje u punom cvatu, ono je naime u punom cvatu u maju i lipnju. Cvjeta malim žutim cvjetićima medenog i opojnog mirisa koji se naširoko širi po kamenim mocirama i maslinicima.

U neka druga vremena smilje se uzgajalo i otkupljivalo zbog eteričnog ulja, no već odavno nije tako. Po otocima se mogu sresti ljudi koji skupljaju gospinu travu i oni koji beru samoniklu lavandu – no smilje skuplja rijetko tko. Na svu sreću nas rijetkih zaljubljenika u njega, svako ljeto nas smilje zato dočekuje u punom sastavu, nedirnuto i spremno na svakodnevnu berbu (napomena: tekst je pisan 2012 godine, prenesen sa stranice udruge Sve Dobre Stvari. Danas vam preporučam da svo bilje za vaše potrebe sadite u svom vrtu, što smo i sami napravili).

Beremo ga u našem masliniku, samo odabrane cvjetove ručno i pažljivo kako bi nam bilja ostala živa i čitava. Cvjetove potom stavljamo sušiti pa macerirati – namakati u nerafiniranim biljnim uljima.

Tako dobijamo prekrasne i smiljem bogate mirisne macerate u hladnoprešanom maslinovom ulju, hladnoprešanom suncokretovom ulju i ulju rižinih mekinja. Jedan mali dio osušenih cvjetića vakumiramo i ostavljamo za izradu svježeg tonika od smilja, pravog nektara za kožu.

Djelovanje smilja u fitoaromaterapiji je naširoko poznato, francusko podneblje ga uvelike koristi i na njemu bazira kompletne linije skupocjenih kozmetičkih proizvoda. Smilje dokazano regenerira kožu, doslovno briše bore i čini srednjovječnu kožu elastičnom i sjajnom. Osim toga, izvrsno djeluje na hematome (modrice) – vrlo brzo nestaju i one najtvrdokornije zelenkaste šljive. Macerat smilja odličan je za nježnu kožu oko očiju, naročito ako je pripremljen u nekom od hranjivijih ulja.