O aromaterapiji i uljima

Aromaterapija je korištenje biljnih i eteričnih ulja u svrhu poboljšalja zdravlja i vitalnosti duha i tijela. Njezin pristup je holistički – ona, čak i pri izradi jednostavnih preparata za osobnu njegu, uzima u obzir cijelog čovjeka, uzimajuću u obzir i njegove želje, zdravstveno, psihičko i fizičko stanje. Aromaterapija je komplementarna klasičnoj medicini, ne zamjenjuje je nego je nadopunjuje. Ovdje ćemo se baviti njenom primjenom u svakodnevnoj njezi kože i održavanju osobne higijene, prevencijom i tretiranjem uobičajenih tegoba, te izradom jednostavnih kozmetičkih pripravaka u vlastitioj kuhinji.

eterična uljaOno što je bitno je da se pri izradi aromakozmetike koriste isključivo čisti i/ili nerafinirani sastojci : hladno prešana nerafinirana biljna ulja, eterična ulja provjerene kvalitete opremljena potpunim deklaracijama o njihovoj vrsti i porijeklu, te namirnice iz eko uzgoja.

BAZNA ULJA I MASLACI

Bazna (biljna) ulja i maslaci su tekuće ili krute masti koje se dobijaju tiješnjenjem sjemeki ili cijelog ploda. Poželjno je da su hladno prešana, nerafinirana, prirodnih boja i mirisa. Ona služe njezi kože i kose, a neka se u tu svrhu uzimaju i oralno. Dobar dio ovakvih ulja možete nabaviti u odjelima zdrave hrane, a većina njih se koristi i u pripremi hrane. Vodite se načelom – što paše želucu, pasati će i koži – ako vam neko ulje (nerafinirano maslinovo, repičino, sezamovo, suncokretovo ulje ili kokos maslac) odgovara u jelima, najvjerojatnije će odgovarati i vašoj koži. Naravno, ima ulja koja su odlična za kožu, a nisu dobra za želudac, primjer je jojobino ulje koje je zapravo tekući vosak. Nerafinirana biljna ulja su odlična za njegu svake kože, a njihov izbor treba napraviti prema tipu kože : ulja koja odgovaraju masnoj koži neće odgovarati suhoj i zreloj, i obrnuto. Čini mi se važno još jednom naglasiti da su biljna ulja osnova hrane za kožu, naime hidratacija kože (toliko naglašavana u standardnim kozmetičkim pripravcima) je nešto što se u glavnini dešava “iznutra”, koža se hidratizira vodom koju pijemo. Većina ljudi ne pije dovoljno vode, a ona voda koju uzimaju prvo odlazi dehidriranim organima, i tek na kraju koži. Svaka koža, bilo da je suha ili masna, treba hranu u vidu prirodnih masnoća, njih treba samo pažljivo odabrati i dobro u kozmetičkim pripravcima odmjeriti.

Nemojte koristiti nerafinirana ulja, ona možda kožu čine trenutno glatkom, no dugoročno joj ne daju sve potrebne sastojke. Mineralna ulja također treba izbjegavati – to su npr bebi ulja – ona mogu začepiti pore i izazvati upale, a njihova hranjiva vrijednost je nikakva.

Istina, kvalitetna i nerafinirana ulja su skuplja od običnih, no njih se u svrhu njege troši malo. Isplati se investirati u svoju bezvremensku njegovanost i ljepotu, uostalom standardni kozmetički pripravci koji to isto obećaju su daleko skuplji, i isto toliko nedjelotvorniji.

ETERIČNA ULJA

Eterična ulja su esencije biljaka koja se dobijaju razičitim metodama : destilacijom, tiješnjenjem ili ekstrakcijom. Iako se nazivaju uljima, ona nisu masne tekućine. Najčešće su bezbojna ili žućkasta, ali katkad mogu imati izraženu boju (npr intenzivno plava njemačka kamilica). Ona su jako koncentrirana i u pravilu ne smiju nerazrijeđena doći u dodir s kožom.  Djelovanje svakog pojedinačnog eteričnog ulja ovisi o kombinacijama i količinama različitih spojeva u njegovom sastavu.

Pri korištenju eteričnih ulja važno je pridržavati se ovih pravila :

  • Koristiti isključivo kvalitetna eterična ulja provjerenh proizvođača, sa pravilno naznačenim latinskim nazivom, kemotipom, rokom trajanja, zemljom porijekla, načinom dobivanja i uzgoja, dijelom biljke iz kojeg je ulje dobiveno. Ulja koja nisu tako deklarirana nisu za upotrebu na koži, ona se mogu koristiti jedino za osježavanje prostora, u aroma lampicama. Primjer : mnogi uzgajivači lavande svoja eterična ulja nazivaju samo “lavanda”, bez latinskog naziva i naznačenog kemotipa. Polja lavande su zapravo najčešće polja različitih vrsta lavandina, lavandinih klonova koji imaju intenzivniji miris od prave lavande i izdašniji su u količini eteričnog ulja koje daju. No, za kozmetičke pripravke lavandini većinom nisu dobri jer su puno spojeva koji na naš organizam djeluju toksično. Prava lavanda (Lavanda Augustifolia) daje eterično ulje koje je jedno od vrlo rijetkih koji se mogu nanositi direktno na kožu, ona djeluje smirujuće i protuupalno, mogu je koristiti i trudnice i bebe. Ulja većine lavandina su, za razliku od nje, za kožu iritirajuća i za naš organiram toksična, a trudnice i mala djeca je trebaju izbjegavati. A mirišu vrlo slično, lavandini čak i bolje.
  • Pridržavajte se propisanih doza. Koncentracije upotrebe eteričnih ulja su vrlo niske, od 0,5 do maksimalno 5% (to znači da je u 10ml biljnog ulja ukapano 1 do max 10 kapi eteričnog ulja). Ukoliko niste aromaterapeutski obrazovani, bolje je zatražiti savjet ili doziranje eteričnih ulja prepustiti stručnjaku.
  • Ne uzimajte eterična ulja oralno.
  • Nikada ne nanosite na kožu nerazrijeđena na kožu, uvijek ih razrijedite nekim baznim uljem.
  • Imajte na umu moguće kontraindikacije. U trudnoći, kod djece i starijih osoba, kod izlaganja sunčanim zrakama i kod alergija vodite se putama osigurnoj primjeni svakog pojedinog ulja, ili/i potražite savjet stručnjaka
  • Koristite eterična ulja čiji vam miris odgovara
  • Eterična ulja čuvajte u tamnim bočicama, daleko od svjetla i izvora topline, i izvan dohvata djece.