Macerati

Macerat je naziv za ulje u kojem se namakalo bilje. Baza za njegovu izradu je kvalitetno nerafinirano biljno ulje. Biljke koje se maceriraju su : smilje, lavanda, ružmarin, gospina trava, matičnjak, neven, mrkva i lipa. Neke od ovih biljaka u pravilu destilacijom daju vrlo malo eteričnog ulja, ili se uopće ne mogu destilirati. Stoga su macerati vrlo vrijedni aromaterapeutski pripravci koje, uz malo vještine, strpljenja i pravih sastojaka možete i sami pripraviti.

Svake sezone pripravljamo macerate smilja, lavande, ružmarina i gospine trave. Maceriramo ih u hladnoprešanom nerafiniranom  maslinovom, repičinom i suncokretovom ulju. U ulje stavljamo samo cvjetni dio biljke koji sami beremo na otoku Ugljanu (*napomena: tekst je pisan 2012 godine, prenesen sa stranice udruge Sve Dobre Stvari. Danas vam preporučam da svo bilje za vaše potrebe sadite u svom vrtu, što smo i sami napravili).

MACERAT SMILJA

Ovaj macerat je prava gozba za kožu. Radimo ga u maslinovom ulju (odlično za masažu i za njegu tijela), u repičinom ulju (odlično je u kremama za lice) i u rižinom ulju (koje je “tanko” i time pogodno za masnu kožu i za kombiniranje sa drugim vrstama hranjivih ulja).

U svakom ulju je sačuvano čarobno djelovanje smilja ubranog u samom početku cvatnje, ono čini kožu glatkom, baršunastom, mekanom, raskošno je njegujući usporava njeno starenje. Što reći, ovo ulje i miris smilja naprosto obožavam, uživam u njemu od samog branja, preko sušenja i spremanja u bočice za maceriranje, sve do korištenja gotovog ulja.

MACERAT GOSPINE TRAVE

Za izradu ovog macerata beremo samo cvjetni dio biljke, koji namačemo u domaćem maslinovom ulju i tjednima držimo na jutarnjem suncu. Rezultat je gusto tamnocrveno ulje, nevjerojatno ljekovitih svojstava. Odlično je za njegu svih vrsta kože, za tretiranje bolova u kostima i mišićima, za upaljne živce i reumatizam. Također, lokalno se može koristiti kod opekotina, modrica, uganuća, rana, oteklina i priširenih vena, samostalno ili  kombinaciji s drugim uljima. Ne smije se koristiti prije izlaganja suncu jer pojačava fotosenzibilnost.